Nudí vás klasická zelenina? Zkuste tuto!

Nudí vás klasická zelenina? Zkuste tuto

Že je zelenina důležitou složkou naší stravy je jasná věc. Jakou zeleninu ale nejčastěji nakupujete v supermarketu? Nezdá se vám, že jsou rajčata, okurek a paprika nuda? Pokud byste si rádi okořenili váš jídelníček, vyzkoušejte jeden z druhů netradiční zeleniny, které vám dnes představíme!

Artyčok

S artyčokem jste se mohli setkat u méně tradičních masových pokrmů nebo v nabídce pizzy, na kterou se často přidává. Artyčok je populární zejména v oblastech Středozemního moře, postupně si ale získává své místo i u nás. Má lehce nahořklou chuť, která se dá připodobnit k celeru. Je bohatý na bioflavonoidy, provitamin A, vitamin C, kyselinu listovou, vápník, železo, draslík, zinek a hořčík.

Roketa

Znáte rukolu? Roketa je její méně známá sestra. Hodí se do salátů, můžete ji připravit jako špenát, skvělá je k těstovinám nebo do smetanových omáček. Má klasické oválné lístky a je o něco méně vykrojená, než rukola. Je také méně pikantní.

Kadeřávek

Kadeřávek, neboli kapusta kadeřavá, obsahuje velké množství vitaminů jako je například vitamin C, A, B7, draslík, fosfor, železo, beta karoten, vápník nebo hořčík. Můžete jej smíchat se zeleninou a masem a podusit, nebo jej můžete podusit samotný, podávaný s máslem, smetanou či dresinkem. Hodí se i do polévek, pomazánek, k masitým pokrmům nebo do zapékaných jídel.

Mangold

Pokud máte rádi špenát, bude se vám líbit mangold, jelikož chutná velmi podobně. Mangold je to listová zelenina, kterou běžně naleznete ve francouzských, italských nebo německých pokrmech. Říká se mu také římský špenát a je bohatý na vitaminy C a A, draslík, sodík a vápník. Připravujte jej jako špenát klasicky s česnekem, solí, pepřem a smetanou.

Veškeré druhy zeleniny můžete konzumovat čerstvé, dušené nebo také jako čerstvou šťávu, kterou vyrobíte v odšťavňovači. My pro vás dnes máme jeden skvělý recept na zelenou šťávu plnou vitaminů:

Čerstvá šťáva s kadeřávkem

Ingredience:

svazek kadeřávkové kapusty nebo špenátu

1 salátová okurka nebo několik stonků/žeber řapíkatého celeru

1 jablko nebo 1/4 ananasu

kousek čerstvého zázvoru

1 citrón či limetka

čerstvá máta

Postup:

Veškeré ingredience postupně vkládejte do odšťavňovače. Hodit se vám bude výkonný odšťavňovač, který má nízké otáčky, a zajistí jedinečný a precizní způsob získání maxima z nutričních hodnot surovin. Přesně takový je šnekový odšťavňovač Orava OS-151 A, který nabízí větší výtěžnost šťávy oproti běžným odšťavňovačům. Odšťavňovač Orava disponuje velkou podávací trubicí, která je vhodná i pro celé kusy ovoce či zeleniny. V balení naleznete také dvě 1l nádoby na šťávu a dřeň. Odšťavňovač Orava OS-151 A má tichý motor, který navíc umožňuje reverzní chod, bránící ucpání odšťavňovače. Čištění i obsluha odšťavňovače je velmi snadná.

Líbí se vám odšťavňovač Orava OS-151 A? Navštivte stránky www.orava.cz a vyberte si ten pravý odšťavňovač pro váš zdravý životní styl!

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*