Velikonoční mazanec

velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec je od nepaměti symbolem Velikonoc – dříve jako slaná varianta, dnes sladký bochánek. Máte svůj oblíbený recept nebo jej zrovna hledáte? Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, který s láskou zvládne každá kuchařka.

Mazanec

Existuje celá řada receptů na tento sladký bochníček, který na Velikonoce nesmí chybět na žádném stole. Těsto začaly hospodyňky zadělávat již na Bílou sobotu, aby byl mazanec v neděli posvěcen.

Budete potřebovat:

  • 1 kostka droždí
  • 10 dkg cukru krupice
  • 200 ml vlažného mléka
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 50 dkg předem namočených rozinek v rumu
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • citronová kůra
  • 2–3 žloutky
  • 5 dkg oloupaných mandlí
  • 15 dkg rozpuštěného másla
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení

Tip: Abyste všechno měli hezky pod kontrolou, to znamená i kalorie a tuky, pořiďte si nutriční digitální kuchyňskou váhu – ty nabízí například značka Orava (typ EV-8 A).

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve předehřejte troubu na 220°C a všechny ingredience z lednice vyndejte, aby měly pokojovou teplotu. Připravíme si klasický kvásek – droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvě lžíce mouky.
  2. Než kvásek vzejde, smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou.
  3. Všechno zamíchejte a přidejte vykynutý kvásek spolu se žloutky, rozinkami a 2/3 posekaných mandlí. Přidejte i máslo, které jste si nechali předem rozpustit a vychladnout.
  4. Těsto důkladně zpracujte, přikryjte a odložte ho na teplé místo, kde bude asi dvě hodiny kynout. Avšak během kynutí jej ještě dvakrát propracujte.
  5. Po konečném vykynutí si těsto dejte na vál a rozdělte jej na polovinu, abyste mohli vypracovat dva bochánky, které umístíte na plech vyložený pečícím papírem a necháte je si 20 minut kynout. Nakonec bochánky potřete vejci a posypte zbylými mandlemi.
  6. Dejte je do trouby, po 10 minutách teplotu snižte na 160 °C a pečte do té doby, dokud se těsto nebude lepit na špejli. Po vytažení z trouby je potřete rozpuštěným máslem.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*